Съвместни протестни действия на български и румънски земеделци този петък

Днес на заседание на Управителния съвет на НАЗ ще бъде взето окончателното решение за начина на протичане на протестите

Съвместни протестни действия на български и румънски земеделци този петък

Продължава недоволството на земеделците от най-засегнатите от безмитния внос на украинска земеделска продукция страни. За 7 април, петък, се подготвят съвместни действия от българска и румънска страна.



Румънските земеделци ще протестират на границата с Молдова със селскостопанска техника. Те ще изразят недоволството си и пред сградата на Европейската комисия в Букурещ, където ще са без машини. Предвидили са също да затворят движението при ГКПП Гюргево и ГКПП Негру вода.

Целта на протестите е ЕС да се съобрази с исканията на представителите на селскостопанския сектор и да не бъде удължавано действието на директивата, позволяваща свободен внос на селскостопанска продукция от Украйна и Молдова. „Поискахме от българското правителство да застане до нашите искания и вече поетите ангажименти се изпълняват. Идеята е този протест, както е организиран от български и румънски фермери, да стигне до Брюксел, там също да чуят нашите проблеми и да реагират“, посочи за Добрич Онлайн председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. 

Днес ще се проведе заседание на Управителния съвет на НАЗ. Засега нагласите са протести в България да има при границите с Румъния край Кардам и Русе.