Празнуваме Международния ден на птиците с няколко събития в страната

На 1-ви април отбелязваме един от най-старите празници в екологичния календар Международният ден на птиците

Празнуваме Международния ден на птиците с няколко събития в страната

Решението за обявяването му за специална дата е прието на 6 декември 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на редките птици. Това е една от първите природозащитни дати в международния календар от глобални събития, чрез която хората заявяват своята загриженост за опазването и съхранението на дивата природа на планетата ни.



На този ден Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ще проведе първия кръг от традиционната за организацията Национална олимпиада по орнитология. Всички ученици между 5 и 8 клас могат да се регистрират за участие до 31 март на платформата Kyoso. Целта на олимпиадата е да събуди у учениците интерес към света на птиците и отговорност към тяхното опазване.

БДЗП ще отбележи празника тази събота от 10:30 ч. до 14:00 ч. и съвместно със Зоологическа градина – София. Всеки посетител ще има възможност да научи повече за птиците и тяхното опазване.

В Пловдив Международният ден на птиците ще се отбележи с откриването на изложбата „Живот за птиците на България“, която гостува на Регионален природонаучен музей – Пловдив от 1-ви до 8-ми април. Експозицията представя едни от най–емблематичните и редки видове птици и местообитания в българската природа, както и основните постижения на Българско дружество за защита на птиците и партньорите му за тяхното опазване.

Източник: bspb.org