Честит рожден ден, Селин Дион!

На 30 март рожден ден празнува една от най-популярните и обичани съвременни певици – канадката Селин Дион

Честит рожден ден, Селин Дион!

Родена през 1968 година в град Квебек, тя започва своята успешна музикална кариера още през 1981 година.



Селин е най-малката от общо 14 деца в музикално семейство. През 1981 г., когато е едва на 13, тя се среща с Рене Анжелил, бъдещия ѝ съпруг, който харесва неин демо запис и се съгласява да финансира дебютния ѝ албум.

Първият голям успех на Селин идва само година по-късно, когато печели първа награда на музикалния фестивал „Yamaha“ в Токио. През 1983 г. Дион става първата канадска изпълнителка със златна плоча във Франция.

През 1988 г. певицата печели първо място в музикалния конкурс „Евровизия“, като представя Швейцария. Първата си награда Grammy получава през 1992 година.

Досега Селин има повече от 25 студийни албума на английски и френски език, както и десетки сингъла и турнета.

Обожава да играе голф и дори има собствен голф клуб край Монреал. Друга голяма нейна страст са обувките. Певицата има 3 деца, като едното от тях се казва Нелсън и е кръстено на Нелсън Мандела.

От януари 2000 до март 2002 година Селин се оттегля от шоубизнеса, за да е до съпруга си, който се възстановява от рак, и за да стане майка. На 25 януари 2001 година във Флорида се ражда първото дете на Селин и Рене — Рене-Шарл.

Въпреки предположенията, че певицата окончателно ще сложи край на кариерата си и ще се отдаде на семейството си, през пролетта на 2002 година тя най-неочаквано издава албума „A New Day Has Come“, едноименната песен от който е посветена на сина ѝ. Албумът надхвърля очаквания успех. Само седмица след премиерата му в САЩ са продадени половин милион копия.

В началото на януари 2016 г. съпругът ѝ Рене умира на 73-годишна възраст след дълга борба с рака. Дни след голямата загуба, на официалния си сайт Селин публикува свое изявление на френски език:

„Благодарим от дъното на сърцата си на всички, които изразиха любовта си към Рене в този труден период. Вашата вярност и подкрепа ни помогнаха повече, отколкото можете да си представите, за да направим стъпка напред и да се сбогуваме.“

Посланието е подписано от Селин и децата ѝ Рене-Шарл, Нелсън и Еди, както и от трите деца на Рене от предишни бракове.

Източник: Меломан