Зърнопроизводители от Добрич излизат на протест днес

Земеделски производители се събират днес в 9:45 часа на бензиностанцията на село Кардам. Те ще подкарат тракторите към граничния контролно-пропускателен пункт „Йовково” на границата с Румъния

Зърнопроизводители от Добрич излизат на протест днес

„Ще създадем напрежение с протеста си, но вече нямаме други средства. От месеци настояваме да бъде спрян безмитният внос на селскостопанска продукция от Украйна”, заяви Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, като добави, че се очакват над 100 трактора. Протестите ще продължат на 30 и 31 март.



„Земеделски кооперации от района на Каварна и Шабла ще излезем с тракторите и на  ГКПП „Дуранкулак”. Не възнамеряваме да затваряме движението, ще протестираме символично от 10 до 11 часа на 29,30 и 31 март.  Настояваме за отмяна на регламента на Европейската комисия от 2022 г. за безмитен внос на селскостопанска продукция от Украйна. Ако Европейската комисия не вземе мерки, на 7 април, заедно с румънските зърнопроизводители, ще блокираме граничните пунктове”, съобщи Кирил Комитов, председател на областния съюз на земеделските кооперации „Добруджа”. „От румънска страна е потвърдена организацията на протеста на 7 април, така че, ако няма своевременно решение от Брюксел, ще бъдем заедно от двете страни на границата”, каза още Жекова. 

В Добричка област земеделците привършват с обработките на почвата за предстоящата пролетна сеитба. „В разговори сме с фирми да вземем семена на разсрочено плащане, иначе няма с какво да сеем. В момента търговия няма, за тон пшеница предлагат 430 лева, което е далеч под себестойността на декар”, добавя Комитов.