Отбелязваме деня на пианото

Денят на пианото се провежда на 88-ия ден от годината, позовавайки се на 88-те клавиша на стандартното пиано

Отбелязваме деня на пианото

Изобретяването на пианото започва чрез неговите предшественици, главно през средновековието като цимбал - струнен инструмент с три или четири прикрепени струни. Оттам се развива в клавикорд, спинет, вирджинал, клавецин, гравицембало и накрая клавесин през 15 век.


Клавесинът е изобретен от Бартоломео ди Франческо Кристофори и се смята, че клавесинът е най-близкият предшественик на това, което съвременните хора познават като пиано, заради клавишите, които активират струните. Оттам клавесинът се развива допълнително през следващите 300 години в това, което вече познаваме като модерно пиано.

Денят на пианото започва като идея на немския пианист/композитор/продуцент Нилс Фрам. Фрам композира класическа музика за пиано с електронна музика, реформирайки музиката за пиано с нетрадиционен подход. Той дава старт на празника през 2015 г.

Когато питат Фрам защо светът се нуждае от Ден на пианото, той отговаря „…най-вече, защото не боли да празнуваш пианото и всичко около него: изпълнители, композитори, производители на пиана, акордьори и най-важното - слушателя“.

Оттогава празникът се разширява, тъй като хората провеждат концерти, рецитали, лекции и демонстрации. Официалният уебсайт Pianoday.org изброява всички концерти и събития по цял свят, на които човек може да отиде, за да отпразнува красотата на пианото.