Туристическата трудова борса в Добрич набира работници за Северното Черноморие

Специализираната трудова борса се провежда за поредна година и има за цел да събере на едно място търсещи и предлагащи работа в туристическия бранш

Туристическата трудова борса в Добрич набира работници за Северното Черноморие

Участниците в тазгодишното издание на Специализираната трудова борса за кадри в туризма събра 18 участници, предлагащи различни работни позиции. Търсят се желаещи да работят като администратори в хотели, сервитьори, бармани, камериерки, аниматори, готвачи и други. 



Екипът на Бюрото по труда в Добрич също съдейства на място на всички желаещи за по-лесен достъп до работодателите, както и с изготвянето на документи за кандидатстване, за да са максимално полезни на работодателите и търсещите работа лица.


Участниците в борсата като работодатели споделиха, че за поредна година предлагането на работни места е много по-голямо от желаещите да ги заемат. Традиционно българските работодатели ще потърсят помощ за заемане на свободните места от хора от Украйна, Узбекистан, Турция и други държави, извън ЕС. Всеки от тях се старае да предложи атрактивно заплащане, добри условия на труд, някои осигуряват транспорт или настаняване, храна и други удобства за своите служители. Работодателите обърнаха внимание на редицата проблеми, с които те се сблъскват при намирането на работници, а именно очакванията на хората предвид инфлационните процеси на все по-високо възнаграждение. Това обаче е трудно да се постигне навсякъде, тъй като разходите и за хотелиерите, и за ресторантьорите са се повишили, а цените на предлаганите от тях услуги трябва да бъдат конкурентоспособни, съответно и печалбите им са намалели.


Посетителите на борсата споделят, че се надяват да успеят да открият своя бъдещ работодател тук. Проблем за тях остава краткото време на заетост – само за няколко месеца през летния сезон, както и ниското заплащане. 

В Специализираната трудова борса участие взеха и Военното окръжие-Добрич, Областният информационен център, както и Търговско-промишлената палата.