Земеделци излизат на протести по северните ни граници. Искат вето върху вноса на продукция от Украйна

Решението за ефективни протестни действия е било взето на провелото се днес извънредно заседание на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите

Земеделци излизат на протести по северните ни граници. Искат вето върху вноса на продукция от Украйна

Протестните действия ще се проведат със земеделска техника по основните пътища, водещи към северните ни граници при Видин, Русе, Силистра и Кардам на 29, 30 и 31 март. 



Искането е България да наложи вето върху вноса на продукция от Украйна и действието на Регламент (ЕС) 2022/870 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 г. относно временни мерки за либерализиране на търговията, допълващи търговските отстъпки, приложими за украинските продукти съгласно Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна да не бъде удължавано.

„Едно единствено ни е искането, защото от този регламент не страдат само зърнопроизводителите“, посочи председателят на НАЗ Костадин Костадинов. По думите му всички земеделски сектори са засегнати, отразява се и на производителите на мляко, на мед, на яйца и има реална заплаха от масови фалити, значителна междуфирмена задлъжнялост, невъзможност за изплащане на ренти. Липсата на пазарна активност от страна на търговците за изкупуване на български маслодайни култури на пазарни цени също е проблем. Според Костадин Костадинов България, Полша и Румъния са най-засегнатите страни от либерализирания внос от Украйна.

Решението на УС на НАЗ ще бъде изпратено до президента на Р България Румен Радев, до министър-председателя Гълъб Донев и до земеделския министър Явор Гечев.

„Искаме да видим от страна на държавата подкрепа за нейните производители и желание да наложат това вето“, заяви Костадин Костадинов и допълни, че румънските му колеги също са в протестна готовност и се обмислят общи действия.