ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА МЕТЕОРОЛОГИЯТА

Световният ден на метеорологията се отбелязва всяка година на 23 март


ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА МЕТЕОРОЛОГИЯТА

Световният метеорологичен ден през 2023 г. се провежда по време на 150-та годишнина на Световната метеорологична организация . Той подчертава минали постижения, настоящ напредък и бъдещ потенциал – от телеграфите и прогнозите за корабоплаването в края на 19-ти век до суперкомпютрите и космическите технологии днес.



През цялото това време националните метеорологични и хидрологични служби са работили денонощно, за да събират и стандартизират данни, които са в основата на прогнозите за времето, които днес приемаме за даденост. Историята на обмена на данни в СМО е забележителна с научния си облик, технологичното си развитие и най-вече като една уникална система за сътрудничество в услуга на обществото, като НИМХ е един от 15-те регионални световни центрове за събиране на метеорологични данни.

Годишнината служи и като напомняне за променящия се климат. Международната метеорологична организация – предшественикът на Световната метеорологична организация – е създадена през 1873 г. в епоха, когато замърсяването от промишлени и човешки дейности е в началото си.

В резултат на парниковия ефект, средната глобална температура днес е с повече от 1° по Целзий по-висока в сравнение с преди 150 години. Нашето време е по-екстремно, океанът ни е по-топъл и по-киселинен, морските нива са се повишили, а ледовете се топят. При това скоростта на промяната се ускорява. Нужни са незабавни действия за намаляване емисиите на парникови газове и за гарантиране живота и перспективите на бъдещите поколения.

Добрата новина е, че бързият научен и технологичен напредък значително подобрява точността на прогнозите за времето и животоспасяващите ранни предупреждения. Големите данни се обменят по-свободно сред по-широка общност и се използват нови инструменти, включително машинно обучение и изкуствен интелект.

Има значителен напредък в наблюдението, симулирането и проектирането на глобалния климат в подкрепа на вземането на решения.

Източник: НИМХ – филиал Варна