В малките предприятия се разкриват 85 % от новите работни места

85 % от нетния брой на новите работни места , създадени в ЕС между 2002 и 2010 г., са разкрити в малки и средни предприятия (МСП). Тази цифра е значително по-висока от дела на МСП в общия брой на заетите лица – 67 %. През този период нетната заетост в стопанската дейност на ЕС се е увеличила значително – със средно 1,1 милиона нови работни места годишно.

В малките предприятия се разкриват 85 % от новите работни места

Това са основните резултати от изследването за съществения принос на МСП за създаването на работни места, представено от Европейската комисия днес.


 

Прирастът на заетостта в МСП възлиза на 1 % годишно и е по-висок от този в големите предприятия, където този показател е 0,5 %. Единственото изключение е секторът на търговията, в който заетостта в МСП нараства с 0,7 % годишно, в сравнение с 2,2 % за големите предприятия. Това се дължи на силния растеж на големите търговски предприятия, и по-специално на работещите в сферата на продажбите, поддръжката и ремонта на моторни превозни средства.

 

В рамките на МСП микропредприятията (с по-малко от 10 служители) имат най-голям дял в общия растеж на нетната заетост в стопанската дейност – 58 %.

 

На второ място се нареждат новите предприятия (създадени преди по-малко от 5 години), на които се дължи огромна част от новите работни места. Над една четвърт (27 %) от новите работни места са разкрити в нови предприятия в сферата на бизнес услугите, а най-малък е техният дял в нови предприятия в областта на транспорта и далекосъобщенията (6 %).

 

Според резултатите от изследването икономическата криза е оставила следа върху предприятия от всякакъв мащаб, като особено засегнати са микропредприятията.

 

В изследването се подчертава, че иновационните МСП или дружествата, които развиват дейност в по-иновационни икономики, са били засегнати в по-малка степен от икономическата криза.

 

Като цяло е вярно, че работните места в малките предприятия се характеризират с по-ниска степен на производителност, по-ниско ниво на заплащане и по-слабо участие в синдикални организации, отколкото в големите предприятия. При все това микропредприятията посочват, че разполагат с предимство спрямо своите конкуренти по отношение на неформалните аспекти на човешките ресурси: работен климат, съвместяване на работата със семейния живот и гъвкаво работно време.

 

Изследването е част от проекта „Преглед на постиженията на МСП“ и се основава на изследване на предприятия, проведено в края на 2010 г., което обхваща 27-те държави-членки на ЕС и  други 10 държави.