Започват обучения на СИК в областта. Излезе и образец на бюлетината

Образуваните до момента в област Добрич секции за предстоящите на 2 април предсрочни парламентарни избори са 376, като тук са включени и тези, които все още са под условие. Сигурните са 267, а 129 са под въпрос

Започват обучения на СИК в областта. Излезе и образец на бюлетината

От РИК напомнят, че на 18 март изтича срокът за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия, както и за гласуване по настоящ адрес. Това може да стане и по електронен път, заявление се подава до съответната община по настоящ адрес. Това, че хората имат регистриран настоящ адрес, не им дава автоматично право да гласуват на него, ако не са подали изрично заявление, уточни Цонка Велкова.



График за обучения на СИК В Осми изборен район - Добрички:


По време на обучението ще бъде обърнато специално внимание на комисиите да бъдат много внимателни в сумирането на данните, особено там, където ще има гласуване и с хартиена, и с машинна бюлетина. „Много често грешките са именно при пренасянето на данните, при сумирането, тоест вижда се, че грешката е механична, но тя все пак поражда съмнение. Повечето членове на комисии са все хора, които вече са били ангажирани и в предходни избори, така че имат опит“, заяви Цонка Велкова. Тя апелира всички членове, независимо дали са в ръководството на дадена комисия или не, да присъстват на обучението. 

Образец на бюлетина:



 

Регистрирани в РИК Добрич партии и коалиции: