Проект на МЗ за мобилни екипи от здравни специалисти стартира от област Добрич

Целта е медицински специалисти от областните болници да преглеждат чрез мобилни екипи населението на отдалечените и малки населени места

Проект на МЗ за мобилни екипи от здравни специалисти стартира от област Добрич

Област Добрич е първата, в която ще започне изпълнението на проекта на Министерството на здравеопазването за осигуряване на достъп до медицински услуги в отдалечените и малки населени места чрез мобилни екипи. Това обяви днес в Добрич при посещението си здравният министър д-р Асен Меджидиев. Екипите ще бъдат осигурявани от областните болници, като за тази цел в закона за държавното финансиране на областните лечебни заведения ще бъдат предвидени необходимите финансови средства. 



„Един от критериите за допълнителното държавно финансиране на областните болници ще бъде именно това – те да обслужват отдалечените и труднодостъпни места, където няма лекарска помощ и това да се извършва от лекарите от областните болници“, подчерта министър Меджидиев. Такива средства са заложени и в Плана за възстановяване и устойчивост, но за него е необходимо повече време за организация, допълни министърът. Идея на Министерството на здравеопазването е впоследствие в тези населени места да се направят амбулаторни денонощни центрове, където населението да има 24-часово покритие от медицинско лице. Д-р Меджидиев увери, че независимо от недостига на кадри, който не е само за България, но и в цяла Европа, осъществяването на тези идеи е въпрос на добра организация и финансиране. „Цел на Министерството на здравеопазването е финансовият ресурс, който се отделя за здравеопазване и от осигурителните вноски, е да се насочва към правилните места. Най-важното нещо за мен е на населението да се осигури достъп до безплатна медицинска помощ по възможност 24 часа от денонощието“, заяви министър Асен Меджидиев.

След срещата си с кметовете на осемте общини в област Добрич д-р Меджидиев обяви, че до следващата седмица те трябва да изготвят график и да кажат кои са най-нуждаещите се от мобилни екипи населени места. 

В момента се водят разговори и с други общини в България, тъй като целта е това да се случи в цялата страна.