Днес е Денят на Свети Патрик

Днес е Денят на Свети Патрик
На днешния ден ирландците по цял свят празнуват Деня на Св. Патрик

Този ден е смятан за празник на ирландската душа. Легендите разказват, че Свети Патрик е родил в Бануен, Уелс, приблизително в 385 г. Дадено му било името Мейуин. До 16-годишна възраст се смятал за езичник. Той бил отвлечен и продаден в робство от група ирландци, които нападнали селото му. По време на робството се доближил до Бога. След шест години успял да избяга в Галия. Дванайсет години учил в манастир. През това време осъзнал, че е призван да покръсти езичниците. Впоследствие бил посветен в сана на дякон, после - на проповедник, и най-накрая - на епископ. Междувременно се нарекъл с християнското име Патрик и бил назначен за втори епископ на Ирландия. 


Патрик пътувал често из Ирландия и извън нея и обиколил много места, кръстени по-късно на него. Създавал училища и църкви, които да му помагали в проповядването на християнството в Ирландия. Мисията му там продължила 30 години. След това се оттеглил в графство Даун. Умрял на 17 март 461 г. Оттогава на тази дата се празнува Деня на Свети Патрик. 


Традиционен символ на Деня е детелината, която е емблема на Ирландия. Според една от легендите Свети Патрик използвал трилистна детелина в проповедите си, за да обясни триединството на Отец, Син и Свети дух. Денят на честванията на светията е белязан почти изцяло в зелено - хората носят зелени дрехи, ядат зелена храна и дори пият от прочутата зелена бира, за да отбележат значимостта на символа на детелината. Един от популярните ирландски тостове в чест на Св. Патрик гласи: "Нека покривът над нас никога не падне и нека ние, приятелите, под него никога не поддадем!". Днес денят на свети Патрик се чества в целия свят.


В Ирландия този празник се отбелязва масово с паради и много бира, оцветена в зелено, които най-вероятно ще бъдат отменени заради епидемиологичната обстановка, свързана с разпросранението на коронавируса. 


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+