Надпревара с каручки и турнир по конен спорт на 18 март в Кардам

За поредна година в село Кардам, община Генерал Тошево и местното кметство организират спортен празник, вдъхновен от Конския Великден. Състезанието ще се проведе на стадиона в селото на 18 март от 10:30 часа, когато се отбелязва Тодоровден по стар стил.

Надпревара с каручки и турнир по конен спорт на 18 март в Кардам

Към момента заявки за участие са подали над 20 жокеи със своите породисти коне и кобили от градовете Бургас, Варна, Шумен и Добрич. Надпреварата ще включва общо четири паркура от най-масовата, но и най-интересна дисциплина в конния спорт – прескачане на препятствия (конкур-ипик).



Състезанието ще обхване всички възрастови групи, като традиционно голям интерес предизвиква участието на деца и юноши, любители на конете и аматьори. Очакванията са и този път да се включат много деца, голяма част от които момичета. След тях на манежа ще се появят професионалните състезатели със своите опитни коне, които ще се борят за големите награди. Именно тук са и най-атрактивните дисциплини, които винаги са много оспорвани и красиви за наблюдаване.

В рамките на турнира по конен спорт, преди неговото начало, ще се проведат и пословичните за добруджанския край кушии – гладко надпрепускване и надбягване с местни коне и каруци. В това състезание могат да участват всички, които пожелаят, като записванията ще стават на място в деня на провеждане на турнира.

Организаторите са предвидили награден фонд с парични награди. Турнирът по конен спорт се провежда за поредна година в памет на бившия депутат от левицата доц. д-р Тодор Тодоров. Първото му издание е през далечната вече 2006 година.