Окръжният съд се произнася по делото на МБАЛ срещу нейни служители на 15 март

На последното заседание бяха разпитани над 20 свидетели

Окръжният съд се произнася по делото на МБАЛ срещу нейни служители на 15 март

Окръжният съд обяви за решаване делото, образувано по искова молба на МБАЛ – Добрич срещу служители на лечебното заведение.



Съдът прие и заключението на вещото лице по допусната в предходно съдебно заседание експертиза, която трябваше да установи колко са заетите на работа в лечебното заведение и на какви трудови договори са те.

Припомняме, че делото беше образувано по искова молба от МБАЛ Добрич, с която са предявени искове за установяване на незаконността на обявена на 13 октомври 2022г. ефективна стачка и провеждана предупредителна стачка против работници и служители в болницата. Ищецът е предявил исковете по Закона за уреждане на колективните трудови спорове, в качеството си на работодател. Ответници са служители в болницата, за които се твърди, че са участвали в обявяването и провеждането на стачните действия. Исковата молба вече е насочена срещу 42 лица, след като още ищецът оттегли исковата си претенция спрямо още един ответник.

Защитата на ответниците оспорва исковете. Твърди, че в МБАЛ Добрич не е имало нито предупредителна, нито ефективна стачка, а само символични протестни действия, в които работещите са се включвали във времето на полагащите им се дневни почивки или в дни, когато не са били дежурни по график.

Окръжният съд в Добрич трябва да излезе с окончателното си решение по делото на 15 март.