Ертен Анисова: Земеделието се намира в безпрецедентна криза

Днес ДПС проведе семинар за перспективите в развитието на земеделието. Евродепутатът Атидже Вели даде разяснения както за българския план, така и за възможностите пред сектора по ОСП

Ертен Анисова: Земеделието се намира в безпрецедентна криза

ДПС бе единствената партия, която в последните две години проведе серия от срещи със земеделските стопани, особено от секторите „Растениевъдство” и „Животновъдство”, за да обсъди с тях проблемите им и да даде адекватен законодателен отговор, каза в началото на семинара водачът  на листата на партията Ертен Анисова.



И припомни, че ДПС издейства в актуализирания бюджет за 2022 г. 300 милиона лева за земеделието, повишавайки двойно заложената от кабинета на „Промяната” сума. Парите бяха за компенсации вследствие на увеличените производствени разходи в най-засегнатите от пандемията и войната сектори - „Растениевъдство“ и „Животновъдство“.

Благодарение на ДПС в удължения бюджет за 2023 г. бе заложено продължаването на преходната помощ за малките селскостопански производители. Тя касае и уязвимия сектор на тютюнопроизводителите, каза още Анисова.


Ертен Анисова посочи и какво очаква стопаните занапред. „Изправени сме пред огромно предизвикателство като държава. В началото на 2023 г. влиза в сила новата селскостопанска политика на ЕС за периода до 2027 г. Това е най-голямата реформа на ОСП през последните 30 години. Бюджетът за предстоящия петгодишен период е рекорден - 386,6 млрд. евро, една трета от общия бюджет на Съюза. 40% от тези средства ще бъдат насочени за подпомагане на действия в областта на околната среда и климата в съответствие с целите на Европейския зелен пакт.“

По думите на Анисова, за да се реализират шансовете, които  националните и европейски програми дават е необходимо съставянето на стабилно редовно правителство.