МИГ Тервел-Крушари с нов краен срок и увеличен бюджет по мярка „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“

Удължен е крайният срок за прием на проекти по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Подмярка 6.4. „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ до 31.03.2023 г. и е увеличен финансовия ресурс на 79577,01 лв., информират от Областния информационен център

МИГ Тервел-Крушари с нов краен срок и увеличен бюджет по мярка „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“

Допустими кандидати са  регистрирани земеделски стопани или неземеделски микропредприятия, регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон, Закона за кооперациите, както и физически лица, регистрирани по Закона за занаятите. За да са допустими земеделските стопани по подмярката, е необходимо минималният стандартен производствен обем на земеделското им стопанство да е не по-малко от 8000 евро. Задължително изискване е кандидатите да имат постоянен адрес или седалище и адрес на управление на територията на общините Тервел и Крушари, и да осъществяват дейностите по проекта на същата територия.



Финансово ще се подкрепят проекти насочени към инвестиции в производство и/или продажба на неземеделски продукти, развитие на услуги във всички сектори (образователни, счетоводни, одиторски и здравни услуги; грижи за възрастни хора или хора с увреждания и др.), обновяване на туристически обекти (с до 20 помещения за настаняване), и развитие, популяризиране и рекламиране на  туристически услуги.

Допустими за финансиране са разходи за материални и нематериални инвестиции свързани с изграждане или подобрения на недвижимо имущество, закупуване (включително чрез лизинг) на нови машини и оборудване, придобиване и създаване на компютърен софтуер и придобиване на патенти, лицензи, авторски права и марки и други. Допустими са и разходи възникнали не по-рано от 01.01.2014 г. свързани с проектното предложение - за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултантски услуги и др.