10-то издание на „Училище за здраве“ ще се проведе в Албена

Албена се включва в борбата с детското затлъстяване. В рамките на предстоящата година комплексът ще организира 10-тото юбилейно издание на инициативата „Училище за здраве“, насочена към деца, родители и учители.

10-то издание на „Училище за здраве“ ще се проведе в Албена

В рамките на иницативата ще бъдат организирани три 6-дневни специализирани лагера, първият от които през пролетната ваканция. През м. септември курортът ще бъде домакин и на 32-я Европейски конгрес по детско затлъстяване, събиращ специалисти в областта.
По актуални данни на СЗО 61,7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване, докато на общоевропейско ниво показателят е 58,67%. Едва в 5 други държави на Стария континент процентът е по-висок – в Чехия, Гърция, Израел, Малта и Великобритания.

„Можем да постигнем качествена промяна в посока подобряване здравословното състояние на децата и младежите единствено ако обединим усилията на специалисти, медии, правителствени и неправителствени организации и представителите на бизнеса. Ето защо вече 10 години си партнираме с ваканционно селище „Албена“ и организираме инициативата „Училище за здраве“. В рамките на образователните лагери извършваме антропометрични измервания, касаещи индекса на телесната маса, мастната тъкан и риска от сърдечно съдови заболявания и захарен диабет. Поднасяме полезна информация за навиците на хранене по интересен и достъпен начин, възползваме се от здравословния микроклимат и лечебната минерална вода, извършваме теренно лечение и правим физически упражнения. По този начин, съчетавайки полезното с приятното, възпитаваме едно по-здраво българско общество“, каза на пресконференция доц. Ханджиев,  който е и един от бащите на тезата, че балканската диета е основен фактор за здравословното състояние на народите от полуострова.

По думите на представителя на СЗО доц. Околийски, изключително важни в превенцията са именно хранителните навици – консумацията на качествени месо, плодове и зеленчуци, пиенето на чиста вода и натурални сокове без добавена захар, както и ограничаването на високоенергийните храни с наситени мазнини.