Община Крушари подписа Споразумение за побратимяване с румънската община Бъняса

Подписите си под Споразумението поставиха кметът на община Крушари – Илхан Мюстеджеб и Паул Колиш – кмет на Бъняса

Община Крушари подписа Споразумение за побратимяване с румънската община Бъняса

Община Бъняса, окръг Констанца граничи непосредствено с община Крушари. Територията, битът, културата, религиите са преплетени във времето, взаимосвързани и съотносими.



Двете общини ще си сътрудничат в съвместни проекти, свързани с икономическото и социалното развитие на местните общности. Ще се търсят общи решения за управление при извънредни ситуации, свързани с безопасността на гражданите и опазване на околната среда, подобряване на техническата инфраструктура – свързаност и зелена икономика. Служители от двете администрации, на базата на оценени потребности на двете селски общини, ще предложат възможни за реализиране общи проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество, която предстои да бъде обявена на 1-ви март 2023 г.

Основните сфери, в които общините ще си партнират са свързани с културни празници от двете страни на границата, общи туристически маршрути, насърчаване на общностното сътрудничество тип „хора за хора“, чрез активизиране на формални и неформални посещения на жителите на двете общини, създаване на общи сдружения, провеждане на общи инициативи.