От архивите на Галерията: художникът Георги Урумов-Калиакра

По повод изложба на Георги Урумов в Букурещ, румънската художествена критика пише: „преди всичко артист и обладава дълбоката психологична точност, богат колорит и широк замах“.

От архивите на Галерията: художникът Георги Урумов-Калиакра

През 1930 г. културният живот на добруджанци е в подем, изпълнен с изложби, музикални и театрални прояви. Това е времето, в което младият художник Георги Урумов, току-що завършил румънската художествена академия, се подготвя за втора самостоятелна изложба в Добрич. На посетилия го журналист от в. „Единство“ той показва подготвени 110 картини, за които в публикуваната рецензия към тях се отбелязва, че в картините се долавя „нов смел замах на художника“, но също така „тъга, скръб, отчаяние…“



Георги Урумов – Калиакра (1891-1957) е роден на 23 април в село Долно Сахране, Казанлъшко, но семейството му се преселва в град Каварна. Георги Урумов участва в Балканската и в Първата световна войни. През 1914 г. учи във Висшата школа за аеронавтика и машиностроене в Лозана – Швейцария. От 1920 г. следва архитектура в Макленбург – Германия, през 1922 г. се прехвърля в Свободната академия за изящни изкуства в Берлин, а по-късно завършва Академията за изящни изкуства в Букурещ. По повод изложба на Георги Урумов в Букурещ румънската художествена критика пише: „преди всичко артист и обладава дълбоката психологична точност, богат колорит и широк замах“. „Картините му, рисувани в Балчик и Черноморието, изобразяват стихнала буря, …бурно море, плачещи скали, пленяващи с простота и задълбочена мисъл, …отразяващ истински родното, добруджанското…“ (в-к „Добруджански глас“)

(По материали от книгата на Мария Паскалева „История на Художествена галерия – Добрич“, каталога на ХГ – Добрич от 1998 г. и архива на галерията)


Георги Урумов – Калиакра "Балчик-мостът"