Жители на села в община Балчик се готвят за протест заради системна липса на вода

Протестът е планиран за събота, 25-ти февруари, от 10.00 часа в село Сенокос. В него ще се включат и жители на селата Змеево, Преспа, Кремена и Дропла

Жители на села в община Балчик се готвят за протест заради системна липса на вода

Старата водопроводна мрежа оставя жителите на населени места в община Балчик системно без водоподаване. „През лятото хората са свикнали около месец да нямат вода, но сега и през зимата се налага да живеем без вода“, споделя кметът на село Сенокос Красимир Георгиев. По думите му вече двайсет дни, особено високите части на населеното място, са без никаква вода. Там се намират кланица, три овцеферми и една кравеферма. В селото, което е с население от около 800 човека, има училище и детска градина. На втория и третия етаж на училището също имало проблем с налягането. 



За мирния протест вече са уведомени и община Балчик, и Районното управление на полицията. Намеренията на хората са около 30 минути да пресичат пешеходните пътеки.

Красимир Георгиев посочи още, че е изпратил писмо до МРРБ, което е принципален собственик на водното дружество, за да информира за проблема, откъдето са му отговорили, че до две седмици ВиК Добрич трябва да излезе със становище за проблема. „Две седмици минаха и пак ги уведомих, защото никой не ни е потърсил да ни каже какъв е проблемът“, допълни Красимир Георгиев.

Красимир Георгиев е притеснен и от предстоящия ремонт на републиканския път 2-27, който минава през селото. Той е поискал пари от МРРБ за подмяна на водопровода, тъй като преасфалтирането при старата водопроводна мрежа не би имало никакъв ефект.