Бойко Борисов - на инспекция в специализираните съд и прокуратура

Премиерът Бойко Борисов, придружен от министрите на вътрешните работи Цветан Цветанов и на правосъдието Диана Ковачева, и заедно с главния прокурор Борис Велчев и председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев посети днес Специализирания съд, Апелативния специализиран съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.

Бойко Борисов - на инспекция в специализираните съд и прокуратура

Четирите институции започнаха работа в началото на 2012 г. след промени в Закона за съдебната власт, с които се цели по-бързо и ефективно правораздаване по отношение на тежката престъпност.


 

„Това е много силно начало на годината, с което се дава ясен знак за абсолютна безкомпромисност срещу организираната престъпност”, коментира министър Ковачева. Тя изрази убеждението си, че с подкрепата на всички институции новите специализирани структури на съдебната власт ще работят добре и успешно и обърна внимание, че освен оборудването са много важни куражът и личната позиция на съдиите и прокурорите.

Според вицепремиерът Цветанов, с обединените усилия на всички институции може да се върне доверието на хората в ефективното правораздаване и в адекватните действия на изпълнителната власт в борбата срещу тежката организирана престъпност. Той изрази надежда, че това ще бъде оценено от Европейската комисия и от евроатлантическите партньори на България.

 

Председателят на ВКС Лазар Груев заяви, че е доволен, че изпълнителната и съдебната власт заедно дават началото на специализираните съд и прокуратура. „Споровете отминаха, сега е време за работа”, посочи той.

Първите дела вече са постъпили, съобщи главният прокурор Борис Велчев. Те са два вида – на които предстои внасяне в съда и новообразувани. „Ние сме силно обнадеждени от добрия старт и се надяваме това темпо на работа да продължи”, каза той. Припомняме, че сред първите постъпили в Специализираната прокуратура дела е и едно наказателно от Добрич срещу организирана въоръжена престъпна група, разпространявала наркотици.

 

Министър-председателят Бойко Борисов благодари на главния прокурор и на председателя на ВКС за общото посещение в специализираните съд и прокуратура и посочи, че държавата е осигурила ремонт и реконструкция на сградата и оборудване според изискванията на съвременния съдебен процес. Той коментира, че няма да бъдат забравени и останалите съдилища, защото всички съдии и граждани са равнопоставени и имат право на подобни условия.

spec_sud_600