4 години затвор за неправоспособен пиян шофьор, причинил смъртоносно ПТП в Добричко

Варненският апелативен съд потвърди присъда на Окръжен съд – Добрич, с която е призната вината на водач, предизвикал катастрофа с един загинал и един ранен. Р. Райнов управлявал автомобила си в пияно състояние, с превишена скорост и без свидетелство за правоуправление.

4 години затвор за неправоспособен пиян шофьор, причинил смъртоносно ПТП в Добричко

Инцидентът станал на 11 април 2020 г. Подсъдимият бил на гости в добричко село. С двама мъже от компанията отпътували с неговия автомобил към друго село. Никой от пътуващите не поставил предпазния си колан. По пътя наобратно на метри преди с. Долина участъкът бил с многократно ремонтиран асфалт. Шофьорът карал със скорост около 112 км/ч. Загубил контрол над управлението, а колата излязла извън шосето и последователно се ударила в две дървета. Двамата пътници били ранени, единият починал няколко дни по-късно, а здравето на втория било сериозно увредено. Химическият анализ на кръвната проба на подсъдимия показал 1.33 промила алкохол. Свидетелството за правоуправление му било отнето през 2016 г., а малко след това изтекла валидността на документа. Подсъдимият не е подавал заявление за нова шофьорска книжка. Извършителят оспорва извода, че не е притежавал необходимата правоспособност. Затова поиска горната инстанция да намали наказанието, което да изтърпи условно.


Защитата твърди, че с изтичането на срока на валидност на свидетелството за управление на моторно превозно средство, субектът не губи правоспособността си. Апелативният съд обаче е категоричен, че правото на управление на МПС е обвързано със срок. С изтичането на срока, за който държавата е признала на съответното лице това право, то се прекратява. Срокът е отразен в официалния удостоверяващ документ – свидетелството за управление на МПС. Затова и шофирането със свидетелство с изтекъл срок е управление без необходимата правоспособност.

Въззивният съдебен състав реши, че правилно Окръжен съд – Добрич е определил размера на наказанието като е отчел смекчаващите отговорността обстоятелства: чистото съдебно минало, трудовата ангажираност на дееца, съдействието на разследващите. Завишената обществена опасност на деянието /шофирането в пияно състояние и загубената правоспособност / обосновава по-тежко наказание. В тази насока е и личността на дееца - недисциплиниран водач. Това е третият регистриран случай, когато той е седнал зад волана пиян. За първата проява е осъден, а втория път му е била отнета книжката, както и правото да шофира за 11 месеца. Р. Райнов е бил санкциониран и за по-леки нарушения на пътя.

Решението на Апелативен съд – Варна може да се обжалва пред ВКС.