Центърът за подкрепа на бежанци „Синя точка“ продължава работата си в Добрич

Проектът е насочен към бежанците и им осигурява информация, правни съвети, психосоциална подкрепа, идентифициране и насочване към услуги за деца, жени и семейства, изложени на специфичен повишен риск, докато бягат от конфликта в Украйна.

Центърът за подкрепа на бежанци „Синя точка“ продължава работата си в Добрич

Проектът „Синя точка“ функционира благодарение на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) и Върховния комисариат на ООН за бежанците в България, със съдействието на Българския хелзинкски комитет, Съвета на жените бежанки в България. Неговата дейност на територията на град Добрич се извършва от доброволци от украинската общност. 



„Целта на този проект е да се подпомогнат бежанците през зимния период и е с продължителност от ноември тази година до месец март 2023 г.“, сподели председателят на ОС на БЧК д-р Артюн Еринозов. За тях се осигуряват през трудните зимни месеци дрехи, завивки, храна и санитарно-хигиенни материали. Насоката е тези, които са решили да останат в България, да се интегрират по-лесно и бързо, да намерят работа, децата да бъдат записани в детска градина или в училище. 

В центъра бежанците могат да получат и психологическа подкрепа, но много често те отиват там, просто за да поговорят с някого. Работещите в центъра са също бежанци от Украйна, които са станали доброволци в червенокръстката организация и се грижат за своите сънародници. 

Центровете към ОС на БЧК в Добрич са на ул. „Отец Паисий“ в административната сграда на организацията и на ул. „Агликина поляна“ 19, където е обособено пространство и за игра на децата.