Бербо най-ефективен във Висшата лига за 2011 г.

Българският топнападател бележи на 170 минути и пропуска веднъж на 184 мин.

Бербо най-ефективен във Висшата лига за 2011 г.
Нападателят на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов е най-ефективният футболист във Висшата лига за 2011 г., когато остане на чиста позиция. Това показва статистика публикувана от списание "ФК Бизнес", което прави изчислението по система от бейзбола, с която се изчислява с какво и колко допринася всеки от играчите за отборния успех.

Изданието въвежда в графата "чисти положения" изпълнени дузпи, удари с крак или глава от 10 или по-малко метра, ситуации един на един с вратаря.

През 2011 година Бербтов е реализирал 13 попадения за Манчестър Юнайтед от 25 такива положения. Неговата ефективност се изчислява на 52 процента. Спрямо минутите му на терена това означава гол на 170 минути, а пропуск - веднъж на 184 минути.

На второ място е Стивън Флечър от Уулвърхемптън с реализирани 8 от 11 "чисти" шанса. Процентът му е по-висок от този на българина (73%), но попаденията му идват веднъж на 174 минути. Трети е Питър Одемвинге (Уест Бромич), а четвърти - Франк Лампард (Челси).

Най-неефективният играч във Висшата лига е Маруан Шамак от Арсенал, вкарващ веднъж на 461 минути, но пропускащ 100-процентови голови положения на всеки 142 минути.

Днес Бербатов ще има възможност да демонстрира класата си, ако мениджърът на Юнайтед сър Алекс Фъргюсън му гласува доверие в градското дерби с Манчестър Сити за ФА Къп. Мачът е от 15 часа българско време.