Общинските съветници на Добрич приеха Плана за реформиране на Дома стари хора

Финансирането за реформиране на Домовете за стари хора е предвидено да бъде осигурено чрез средства по Националния план за възстановяване и устойчивост

Общинските съветници на Добрич приеха  Плана за реформиране на Дома стари хора

По време на представянето на докладната, зам.-кметът д-р Емилия Баева подчерта, че предстои сериозна работа по реформиране на социалната услуга. И допълни, че Домът за стари хора в Добрич е след най-добрите в страната. Планирани са дейности по реконструкция на Дома, които ще доведат до по-добра среда за настанените в него. За по-качественото обгрижване на възрастните хора пък ще има множество изисквания към персонола, който ще работи там, както и ще бъде направена социална оценка на всеки един от домуващите.


По процедура чрез директно предоставяне на средства от Механизма за възстановяване и устойчивост, Компонент „Социално включване“, BG-RRP-11.010 „Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора“, допустими са следните дейности:

1. Строителство, ремонт, реконструкция, обновяване на сграден фонд за социални услуги за резидентна грижа за лица в надтрудоспособна възраст (съществуващите към момента социални услуги „Дом за стари хора“), във връзка с процеса по привеждане на съществуващата специализирана среда на услугата в съответствие с изискванията на Наредбата за качеството на социалните услуги (включително ново строителство - изграждане, както и пристрояване, реконструиране и преструктуриране на пространства), включително прилежащото им дворно пространство.

2. Доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане за горепосочените сгради/помещения, като част от цялостното им обновяване/реформиране.

3. Подобряване достъпа за хора с увреждания до и в гореспоменатите сгради/помещения.

4. Мерки за енергийна ефективност на сградите, изграждане на инсталации за използване на алтернативни източници на енергия, отопление, вентилация, охлаждане и други строително-монтажни работи за осигуряване на спестяване на енергийни, водни и други ресурси.

5. Доставка и инсталиране върху сградата или в близост до нея на фотоволтаична инсталация с мощност 30kW, вкл. фотоволтаични панели, конструкция за монтаж на панелите и инвертор с мощност 30kW, трифазен. Съобразно обема на сградата, предмет на интервенция по проекта, е допустимо ако бъде обосновано да се инсталира и фотоволтаична инсталация с мощност по-голяма от 30kW с оглед обезпечаването на собствените нужди от енергопотребление.