23 ноември - Международен ден на акварела

Денят се отбелязва се от 2001 г. по инициатива на мексиканския художник Алфредо Гуати Рохо (1918-2003)

23 ноември -  Международен ден на акварела

Международният ден на акварела се отбелязва на 23 ноември от акварелисти по целия свят. Той е иницииран от мексиканския художник Алфредо Гуати Рохо, който е най-известен с работата си за популяризиране на акварелната живопис.



Гуати Рохо започва да рисува, когато е в началното училище. Учи различни художествени техники, но акварелът му е любим. Когато се опитва да покаже своите акварели в галериите, те са отхвърлени, тъй като акварелът се смятал за второстепенна форма на изкуство. Самият Гуати Рохо започва да организира изложби на акварелни творби, за да възстанови репутацията на акварелната живопис като истинска форма на изкуство.

През 1964 г. художникът основава Мексиканското дружество на художниците на акварел (Sociedad Mexicana de Acuarelistas) и първия в света Музей на акварелите. Първата сграда на музея е разрушена от земетресението в Мексико Сити през 1985 г., но две години по-късно градското правителство дарява нов обект на музея. За съжаление правителството не успява да подкрепи проекта финансово и така музеят продължава да се поддържа с личните средства на Гуати Рохо и частни дарения. След смъртта на Алфредо Гуати Рохо през 2003 г. музеят е кръстен на него.