Станислав Димитров: Несигурността у нас, кара украинците да напускат страната ни

Станислав Димитров е управител на хотел в с. Кранево и от началото на военните действия в Украйна приютяват бягащите от войната

Станислав Димитров: Несигурността у нас, кара украинците да напускат страната ни

След края на предходната програма за подпомагане на бежанците от Украйна до сега около 80 души са напуснали хотела, който управлява Димитров. По-голяма част от тях се насочили към съседна Румъния, други решили да продължат живота си в Канада и едва 5-6 от настанените в хотела са се върнали в Украйна. Основната причина за това е неяснотата как и при какви условия бежанците могат да останат у нас.



В момента в хотела, който управлява Димитров има 143-ма украинци, по-голяма част от които са майки с деца. Според него заплащането от страна на държавата по 15 лева на човек не е достатъчно, но е по-добро от предходната програма, защото хотелиерите сами решават за какво да ги изразходват. Припомняме, че по програмата, която беше в сила до края на октомври, хотелиерите получаваха по 10 лева за нощувка и по 5 лева храна. По думите на Димитров обаче парите за изхранване на бежанците все още не са получени.

От началото на новата програма в хотела, който управлява Димитров промяна за настанените украинци няма. Хранят се по три пъти на ден, осигурена е и нощувката. Доплащане за храна  не се иска. Но те сами се готвят, чистят стаите си, перат, разказва Димитров. Украинците са получили хигиенни пакети и завивки от БЧК, което по думите на хотелиера е голяма помощ за тях, тъй като базите по морето са летни и нямат дебели завивки например.