„Активни потребители“: Сиренето, което се продава в магазините е с твърде много вода

Това показват резултатите от последното проучване на Българската национална асоциация "Активни потребители". От тестваните 48 марки сирене при 35 водното съдържание е над 60%. В 12 пък водата е над 70%.

„Активни потребители“: Сиренето, което се продава в магазините е с твърде много вода

Според изследването на „Активни потребители“, рекордьор е продуктът наречен „Свежо сирене“, който съдържа 86,95% вода. „Това е невиждана стойност в българската и световната практика.“, коментират експертите на асоциацията.



От „Активни потребители“ предпупреждават,  че нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите.

Тестът е направен при 34 марки сирене, произволно избрани и закупени от градовете София, Пазарджик, Перник и Симитли, които са в по-нисък ценови клас. Изследвани са и 14 популярни марки, в ценова категория над 15 лева/килограм, от 4 супермаркета в София.

Резултатите при двете категории сирена са различни. При 34-те евтини марки, селектирани на база оценка на риска, оводнени са 29 (85%), а от тях 10 (29%), са в червено с вода над 70%. При по-скъпите, подбирани случайно сирена, оводнените са два пъти по-малко – общо 6 (43%), от тях 2 (14,3%) са свръховоднени, посочват от асоциацията.

И предупреждават потребителите, че при закупуване на евтини млечни продукти, сирене до 14 лв/килограм, рискът те да са некачествени/подправени е двойно по-голям. При марки продавани под 10 лева/килограм не може изобщо да се говори за сирене и здравето на консуматорите е изложено на риск. Високата цена обаче също не е гаранция за качество.



Източник: Активни потребители