Окръжният съд даде ход на делото срещу служители на МБАЛ-Добрич

Делото е образувано по предявена от МБАЛ – Добрич искова молба за установяване на незаконността на стачни действия, обявени от служители в болницата. Съдът насрочи открито заседание за събиране на поискани от страните доказателства за 30 ноември, 14.30 часа.

Окръжният съд даде ход на делото срещу служители на МБАЛ-Добрич

Окръжният съд в Добрич трябва да установи законността  на обявена на 13 октомври 2022 г. ефективна стачка и провеждана предупредителна стачка от работници/служители в болницата.



Адвокатът на ищеца Марине Галева потвърди предявената от МБАЛ -Добрич искова молба. В нея се излагат твърдения за незаконност на обявената безсрочна ефективна стачка и провежданата по график предупредителна стачка. Ищецът по делото – МБАЛ Добрич предявява исковете с правно основание чл.17 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове, в качеството си на работодател. Ответници са лица, за които се твърди, че са работници/служители в болницата и са участвали в обявяването и провеждането на стачните действия. Исковата молба вече е насочена срещу 53 лица, след като ищецът оттегли първоначално предявените искови претенции по отношение на още 81 лица.

Защитата на ответниците адвокат Детелина Симеонова оспори иска, като посочи, че не са обявявани и провеждани предупредителни и ефективни стачни действия, а служителите са осъществявали само протестни действия. Твърди, че е налице колективен трудов спор, започнал през месец юни т.г. и свеждащ се до неспазване от работодателя на утвърдена от министъра на здравеопазването методика за формиране на трудовите възнаграждения, както и че исканията на служителите са предявени писмено. Адвокатът на ответниците по делото Детелина Симеонова заяви още, че протестните действия на медицинските специалисти са извършвани по време на обедната им почивка при спазване на Закона за събранията, митингите и манифестациите, което не визира стачка. Детелина Симеонова поясни, че решението за провеждане на протеста е взето на общо събрание в обедната почивка пред болницата.

В доклад по делото съдът посочи, че за да са основателни исковете, в тежест на ищеца е да докаже наличието на индивидуални трудови договори с всеки от ответниците, срещу които те са предявени, както и участието на всеки ответник в процес на обявяване на стачка и продължителността на участието му в предупредителна стачка.

Ако се установи обявяване и провеждане на стачка, в тежест на ответниците е доказването, че в предприятието е възникнал колективен

трудов спор, че е спазено изискването за водене на непосредствени преговори, като задължителна предпоставка за преминаване към всички други способи за уреждане на колективния трудов спор, както и че решението за обявяване на стачка – предупредителна и ефективна, е взето с обикновено мнозинство.

Окръжният съд насрочи открито заседание по делото на 30 ноември 2022 г. от 14.30 часа.