Съдят трима за грабеж на таксиметров шофьор

Добричкият окръжен съд даде ход на наказателното дело за грабеж на таксиметров шофьор срещу 36-годишния Ивелин Ангелов, 40-годишния Злати Петров и 26-годишния Антон Христов. Срещу тримата е повдигнато обвинение за това, че при условията на продължавано престъпление на 27 и 28 юни 2010 г. в гр. Добрич и в землището на с. Батово, община Балчик, в съучастие, като извършители са отнели чрез сила и заплашване от 36-годишен добричлия мъжка чантичка, кожен портфейл, два мобилни телефона, радиостанция, портативен телевизор, мъжки спортни обувки, чорапи, слънчеви очила, туба с течност за чистачки и сумата от 81 лв., всичко на стойност 973 лв. с намерение противозаконно да ги присвоят. За Ивелин Ангелов и Злати Петров престъплението е извършено при условията на опасен рецидив.

Съдят трима за грабеж на таксиметров шофьор

В обвинителния акт е посочено, че на 27.06.2010 г. тримата решили да наемат такси под предлог да ги закара до с. Плачи дол и по пътя да ограбят шофьора. Към 22,30 – 22,45 ч. те се качили в кв. „Христо Ботев” в колата на пострадалия шофьор към таксиметрова фирма. Злати Петров седнал отпред до него, зад гърба на водача бил Ивелин Ангелов, а до него Антон Христов. Казали му да кара към центъра на града и по пътя Ивелин Ангелов опрял нож до гърлото му и го стиснал за лявото рамо. Злати Петров изскубнал радиостанцията на таксито. Ивелин Ангелов взел чантичката на водача, в която имало 81 лв. и мобилните телефони. Таксиметровата кола минала покрай два спрени полицейски автомобила и Ангелов опрял ножа на кръста на шофьора и го предупредил, че ще го намушка, ако се обади на полицаите.

Извън града Ангелов седнал на шофьорското място, а пострадалият бил настанен на задната седалка между другите двама подсъдими. След с. Плачи дол Ангелов спрял и изкъртил табелата „такси” от покрива на автомобила. По черен път за с. Безводица отново спрели и принудили таксиметровия шофьор да си свали маратонките и чорапите. После вързали ръцете и краката му и го вкарали в багажника на автомобила. След около 30 минути отново спрели, отворили багажника и предупредили пострадалия, че ако не създава проблеми ще остане жив. В с. Сенокос подсъдимите пак спрели и двама от тях отишли с туба за течност за чистачки за бензин. Продължили в посока за с. Оброчище, но на 2 км от с. Батово двигателят на автомобила се повредил и той спрял. Ангелов изкъртил и взел портативния телевизор. Подсъдимите прибрали още радиостанцията и слънчеви очила. Ангелов и Петров вързали таксиметровия шофьор с кабел и със собствения му кожен колан седнал за дърво. Тримата тръгнали пеш към с. Батово.

В досъдебното производство е установено, че вследствие на неправилното управление на таксиметровия автомобил са му нанесени повреди на стойност 763,65 лв. ведно с ремонта.

Днес Добричкият окръжен съд конституира пострадалия като граждански ищец и допусна за съвместно разглеждане граждански иск за причинените му имуществени щети на обща стойност 1716,65 лв. Съдът не прие предявения от таксиметровия шофьор граждански иск за причинени неимуществени вреди в размер на 100 000 лв. Съдебният състав прецени, че той тепърва трябва да докаже претърпените от него болки и страдания в резултат на деянието и това ще забави наказателния процес. Пострадалият има право да претендира за неимуществените вреди пред гражданския съд.

Адвокатите на подсъдимите помолиха делото да се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие. Ангелов, Петров и Христов заявиха, че признават фактите в обвинителния акт и вината си.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, представи доказателства, че Антон Христов се води на отчет в Центъра за психично здраве и поиска съдебно-медицинска експертиза да установи, дали той е разбирал свойството и значението на извършеното от него.

Съдът прие и представените от адвоката на Христов доказателства за заболяването му. Добричкият окръжен съд назначи комплексна съдебна психологична и психиатрична експертиза. Вещите лица трябва да проучат медицинските документи и да след като извършат прегледи на Христов да установят, страда ли той от някакво заболяване, бил ли е той в състояние да разбира извършеното, може ли да упражнява правата си в наказателния процес, доколко евентуално наказание лишаване от свобода може да се отрази на неговото психично здраве и при какъв режим може да бъде изтърпяно то.

Делото ще продължи на 24.11.2010 г. по реда на съкратеното съдебно следствие.

Ивелин Ангелов от Добрич е с начално образование, не е женен, не работи, осъждан е за грабеж. Той е изтърпявал наложеното му наказание лишаване от свобода 1 година и 6 месеца. Изтърпяването било прекъснато за лечение, като Ангелов трябвало да се върне в затвора на 10.06.2010 г.

Злати Петров е от с. Загорци, община Крушари. Има начално образование, не работи, не е женен, многократно е осъждан. През есента на 2009 г. бил освободен предсрочно с изпитателен срок от 11 месеца и 21 дни. Двамата се познавали от затвора.

Антон Христов от Добрич е без образование, не е женен, не работи, осъждан е.