Директорът на МБАЛ Добрич: Искът, който заведохме не е срещу стачкуващите служители на болницата

Дали стачката на медицинските служители е законна или не, ще реши съдът. Желанието на ръководството на МБАЛ Добрич беше искът да бъде заведен срещу стачния комитет и организаторите, каза на нарочна пресконференция директорът на здравното заведение д-р Георги Желязков


Директорът на МБАЛ Добрич:  Искът, който заведохме не е срещу стачкуващите служители на болницата

Съдебният иск срещу 136 медицински специалисти от МБАЛ Добрич е единствено за установяване на законността на предупредителните и ефективни стачни действия, посочи директорът на здравното заведение д-р Георги Желязков.


„Желанието на ръководството е този иск да бъде заваден срещу стачния комитет и организаторите,  защото ние оспорваме законността.  Законът обаче е такъв, че въвлича и всички останали. Именно стачният  комитет и организаторите са тези, които са  въвели списъците на всички стачкуващи.“, обясни д-р Желязков как се е стигнало до заведеното от болницата съдебно дело.  И допълни, че част от хората, които са били включени в списъците като стачкуващи не са участвали в предупредителните действия. „Повече от 80 от колегите,  които са въведени в тези списъци, собственоръчно са заявили желанието си да се разграничат от стачните действия, че не ги подкрепят и  няма да преприемат такива стачни действия. За съжаление стачният комитет и организаторите, въвличайки ги в тези действия, стачни, с уговорката, че вероятно са законни, а те не са такива, са ги подвели“, каза още пред журналисти д-р Желязков. И попита защо председателят на стачния комитет Снежана Николова не се е явила нито да получи призовката си, нито в съдебната зала.

От днес е  започнала и ефективна стачка в болницата. Тя обаче не възпрепятства работата на здравното заведение, тъй като днес стачкуват 15 души  от 525 души персонал, а утре стачкуващите ефективно са едва 9 души,  каза още д-р Желязков.

Според  директора  на МБАЛ Добрич  повече от 75% от състава на здравното заведение се е присъединил към подписания с КТ „Подкрепа“  Колективен трудов договор.  А заплатите в болницата за последните три месеца са увеличени с 40 на сто.

„Клиничните пътеки бяха увеличени с 25%, а МБАЛ Добрич увеличи основните заплати с 40% на лекарите и 37% на медицинските специалисти. Това е максималния вариант, при който нашето лечебно  заведение може да съществува при настоящия начин на финансиране, без това да доведе до трайна финансова нестабилност.“, каза още  д-р Желязков. „В момента стойностите, които сме достигнали, ние сме в топ 5 на областните болници. Колкото и нескромно да звучи, болшинството от болнициите в София нямат нашето заплащане в момента. Средната брутна заплата на една медицинска  сестра, без извънредния труд  е около 2000 лева, на един лекар е повече от 3000 лева. Тези стойности в болшинството болници не са постигнати. Ако искаме да имаме болница, това е максимума, който сме постигнали.“, каза още директорът на МБАЛ Добрич.