Делото срещу протестиращите служители на МБАЛ-Добрич беше отложено

Окръжният съд Добрич не даде ход на дело, образувано по предявена от МБАЛ – Добрич искова молба за установяване на незаконността на стачни действия, обявени от служители в болницата на 13 октомври поради нередовно призоваване на двама от ответниците.

Делото срещу протестиращите служители на МБАЛ-Добрич беше отложено

В съдебната зала бяха прекратени производствата по делото по отношение на 52-ма ответници, след като МБАЛ-Добрич е оттеглила предявените спрямо тях искови претенции. Като причина адвокатът на лечебното заведение Марине Галева посочи заявеното желание от тяхна страна да не участват повече в стачни действия. Уважено беше и искане на ищеца да бъде допусната поправка на исковата молба, в която двама от ответниците са били вписани двукратно. Така исковата молба вече е насочена срещу 82-ма служители на болницата, сред които са лекари, медицински сестри, лаборанти, акушерки и санитари. 




В предявената от МБАЛ – Добрич искова молба се излагат твърдения за незаконност на обявената безсрочна ефективна стачка и провежданата по график предупредителна стачка. Ищецът твърди, че не е налице колективен трудов спор, че работодателят не е уведомен писмено за исканията на работниците/служителите, че ответниците не са провели преговори с работодателя преди началото на стачката, че липсва надлежно взето решение за обявяване на стачка с обикновено мнозинство от работниците/служителите в дружеството. Марине Галева допълни, че списъкът от служители, срещу които се води делото, е подаден като имена от самите стачкуващи. Всеки ден, в който е имало предупредителна стачка, в канцеларията на работодателя са били предавани списъци от всяко от отделенията кои служители са участвали в стачката. По думите й впечатление прави фактът, че видимо някои от имената не са въведени собственоръчно и са изписани с един и същи почерк и липсват подписи. 


Адвокатът на ответниците по делото Детелина Симеонова заяви, че обявлението от служителите до работодателя не е за ефективна, а за символична стачка. По тази причина няма основание за подаване до съда на искова молба. Те ще се стремят за осъществяване на среща между двете страни и за туширане на проблема и сключване на споразумение. По думите на Детелина Симеонова при липса на всякакви кадри в болничната система е редно ръководството да се стреми към споразумение, а не да завежда дело срещу стачкуващите си служители. За нея действията на ръководството на МБАЛ-Добрич са несериозни, защото в такъв спор следва да се постигне консенсус, а не да се водят дела.

Окръжният прокурор Радослав Бухчев определи делото като безпрецедентно, тъй като в неговата практика не е виждал толкова много хора в съдебната зала по спор за законност на стачни действия.

Окръжният съд насрочи открито заседание по делото на 16 ноември 2022г. от 13.45 часа.