Заболяемостта от COVID-19 в област Добрич е под средната за страната

От Регионалната здравна инспекция Добрич отчитат скрита заболяемост, тъй като хората не се регистрират като заразени от инфекцията, избягвайки поставянето си в изолация.

Заболяемостта от COVID-19 в област Добрич е под средната за страната

Заболяемостта от COVID-19 в област Добрич към момента е от 67.57 на 100 000 население при средна за страната към вчерашна дата от 101 на 100 000 население, сочат данните на РЗИ Добрич. „Забелязва се бавно и постепенно увеличение на заболяемостта, но все още сме в т.нар. нулев етап“, посочи директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова. Хоспитализациите в МБАЛ-Добрич са от 5 до 10 пациенти, в момента в болницата в Балчик няма настанени с COVID-19 .  



Заболяемостта, според д-р Ангелова, остава скрита, тъй като много малко хора се изследват и съответно регистрират. Това пречи на проследяването на реалния епидемичен процес. Причината за това е, че хората не желаят да бъдат поставяни под изолация, а семействата им под карантина.

Въпреки че вече има подем на острите респираторни заболявания, засега няма причина да се говори за епидемия при грипа, допълни д-р Ангелова. При някои от личните лекари вече се забелязва увеличение на заболелите, процесът се наблюдава, но към момента за епидемия не може да се говори. 

В област Добрич са доставени всички видове ваксини срещу COVID-19. Миналата седмица е получена и т.нар. убита ваксина „Валнева“. Тя е австрийско производство, не е РНК ваксина, а работи на принципа на стандартните ваксини, които са в имунизационния календар. Предназначена е за първична имунизация, като между първа и втора доза трябва да са минали 28 дни и е подходяща за лица от 18 до 50 годишна възраст. Ваксинацията с „Валнева“ се прави само в имунизационния кабинет в ДКЦ 2. Освен там, имунизации срещу COVID-19 на територията на област Добрич се извършват в РЗИ и в Медицинския център в Балчик.