Йодни таблетки в случай на радиация са налични във всички общини, хората да не си купуват от аптека

В изпълнение на писмо на министъра на вътрешните работи и във връзка с ескалацията на конфликта между Русия и Украйна днес в Община Добрич е проведено заседание на Областния щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия и аварии при ядрена или радиационна авария.

Йодни таблетки в случай на радиация са налични във всички общини, хората да не си купуват от аптека

Целта на проведеното обучение при ядрена или радиационна авария и последващо усложняване на обстановката на територията на област Добрич е да се установи готовността за действие при такава ситуация, информираха от Областната управа. 


Основните части на единната спасителна система са Пожарна, Полиция, ЦСМП и БЧК. По време на обучението в Добрич е проиграна логистичната схема за раздаването и на таблетки калиев йодид.

Йодната блокировка на щитовидната жлеза в случаите на радиационна авария се извършва с таблетки калиев йодид. Те вече са налични във всички общини в област Добрич и са предназначени, съгласно действащата нормативна уредба, за населението от 0 до 40 години, информира директорът на РЗИ Добрич д-р Светла Ангелова. За хората над 40 години не се дават таблетки за блокировка на щитовидната жлеза, тъй като това може да предизвика много повече усложнения, отколкото излагането им на радиоактивно замърсяване. Щитовидната жлеза е една от най-важните за човешкото тяло и когато тя се блокира при над 40-годишна възраст, рискът от развиване на заболявания с тежки усложнения е много голям, посочи д-р Ангелова. 

За различните възрастови групи дозировката е различна. Раздаването на таблетките ще става в специално отредени за целта пунктове във всяка община. То ще се осъществява след решение на Министерския съвет или на Националния щаб за действие при бедствия и не е самоволно решение на Областния щаб в Добрич. Очаква се да бъдат посочени и конкретните дозировки и периодичността, на която ще се вземат таблетките, като ще се прецени нивото на експозицията, на която бихме били изложени. 

За приемането на таблетките има редица противопоказания, затова и те ще се раздават от медицински специалисти. Йодните таблетки се вземат два часа преди и до осем часа след радиоактивно замърсяване. Противопоказанията за лица под 40-годишна възраст са изписани в листовката на всяка опаковка и те са: проблеми с функцията на щитовидната жлеза, алергия към йод и йодни препарати, херпетиформен дерматит и хипокомплементарен васкулит. 

От Областния щаб припомниха и мерките, които трябва да се предприемат от хората в случай на радиоактивно замърсяване. На първо място това е укриване на населението и затварянето по домовете. Много важно е и осигуряването на чиста питейна вода, на чисти хранителни продукти и преустановяването на консумацията на прясно мляко от подрастващите. 

Д-р Светла Ангелова апелира гражданите да не си купуват таблетки калиев йодид от аптеките, тъй като има такива в достатъчно количество в общините. Не се препоръчва хората да проявяват самоинициатива точно за този вид таблетки, тъй като те крият и много рискове за здравето, посочи още д-р Ангелова. 

Областният управител на Добрич Здравко Здравков успокои жителите на областта, че всички мерки в случай на радиоактивно замърсяване, са предприети, налични са личните предпазни средства за защита и става въпрос за нормална превенция и подготовка.