Телефонните измами зачестяват, гражданите да са бдителни и да не се доверяват

Телефонните измами се възраждат, отчитат от Прокуратурата в Добрич. Оттам посочват като причина закриването на Специализираната прокуратура.

Телефонните измами зачестяват, гражданите да са бдителни и да не се доверяват

За пореден случай на телефонна измама на територията на област Добрич стана ясно днес. Жена от Каварна е получила обаждане на домашния си телефон в ранния следобед на вчерашния ден от мъж, представил се като полицай под името Велизар Вълчев. Той е разпитвал жената дали живее сама и къде са близките й, след което е казал на жената, че внукът й няма да бъде освободен от работа, ако му предаде сумата от 8 000 лв. Жената се среща с друга жена, съучастничка в измамата, предава парите и след няколко часа сама отива в Полицейското управление в Каварна, където подава сигнал. 



Незабавно е започнато досъдебно производство за измама, като случаят е докладван на дежурния прокурор. „Прокуратурата ще положи всички усилия и ще използва всички законови средства, за да разкрие извършителите на деянието“, заяви говорителят на Окръжната прокуратура в Добрич Даниел Илиев. Той отправи апел към хората да не се доверяват на такива обаждания и да бъдат бдителни. Най-честите случаи са, когато измамниците се представят за полицаи или тези, при които се искат пари залечение на техни близки.

Според прокурор Илиев категорично може да се говори за зачестяване на случаите на телефонни измами. Той допълни, че само във вчерашния ден са предотвратени още няколко други опита за измама от органите на МВР в Каварна. По думите му тези случаи бяха изкоренени през годините, благодарение на бързите действия на Специализираната прокуратура и ГДБОП. След закриването на специализираното звено случаите на телефонни измами се възраждат и това, според прокурор Илиев, е резултатът от това лошо законодателно решение.