Отново унищожават местообитание на единствената гнездова колония на големи корморани по Северното Черноморие

Проверка на БДЗП днес, на 4 ноември 2022 г., установи грубо нарушение на природозащитното законодателство в защитена територия „Дуранкулашко езеро“ – изсичане на дървета, на които единствената колония на големи корморани по Северното Черноморие гнезди.

Отново унищожават местообитание на единствената гнездова колония на големи корморани по Северното Черноморие

Това не е първият случай на унищожаване на местообитание на вида на територията. През пролетта на 2020 г. цялата гора с гнездящата колония на голям корморан на брега на езерото бе изсечена. След това посегателство колонията се премести на дървета на остров в самото езеро, който също е част от защитената територия. В момента и това убежище на вида се унищожава с голяма скорост.




От РИОСВ-Варна са информирали представители на БДЗП, че са направили проверка още вчера, но не са установили сечи. Но проверка на БДЗП днес показва, че на изчисането на дървета продължава. 

От БДЗП са сезирали отново компетентните органи и очакват бърза реакция от тях. Големият корморан е приоритетен за опазване вид в защитената територия, а в режимите на зоната има строги забрани за сеч на единични или на групи дървета. Унищожаването на местообитанията на защитени видове е престъпление по Наказателния кодекс. 

Източник: БДЗП