Украинските деца, пристигнали вчера в Балчик, вече са преместени в спортна база край Варна

Групата от деца между 10 и 17 години, които избягаха от военните действия в Украйна и бях временно настанени в хотел в Балчик, намери подслон в държавна база след повече от денонощие чакане да се вземе решение за тях.

Украинските деца, пристигнали вчера в Балчик, вече са преместени в спортна база край Варна

Децата спортуват борба и пристигнаха в България без родители, само с двама придружители – техният треньор и неговата съпруга. За случая с тях и къде да бъдат настанени стана ясно и след поредица от репортажи в медиите. В продължение на денонощие от Кризисния щаб в София не даваха точен отговор на управителката на хотела Александра Джафарова къде ще бъдат настанени. Междувременно те получиха грижа от Александра, а вчера в Районното управление на МВР в Балчик бяха и регистрирани за временна закрила. 



От Министерството на младежта и спорта информираха, че децата ще бъдат настанени в базата „Спортпалас“ край Варна. Оттам посочват още, че „действията са предприети в изпълнение на решението на Министерския съвет от 31 октомври за удължаване на Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България, според което всички пристигащи в страната ни украински бежанци ще бъдат настанявани в държавни и общински бази“. 

На децата ще бъдат осигурени всички условия за провеждането на нормален тренировъчен процес, уверяват от Министерството на младежта и спорта. Александра Джафарова потвърди, че групата вече е била преместена в спортната база.