Премиерът поздрави служителите на ДАНС по случай професионалния им празник

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати поздравителен адрес до служителите на Държавната агенция „Национална сигурност” по случай професионалния им празник, който се отбелязва днес.

Премиерът поздрави служителите на ДАНС по случай професионалния им празник

В писмото си премиерът изразява благодарността си за достойната им служба в името на стабилността на българската държава и спокойствието на българските граждани. „Добре зная каква е цената, която плаща всеки, приел като лична мисия защитата на националните интереси”, посочва Бойко Борисов. Той пожелава на служителите на ДАНС много здраве и достатъчно сили, за да изпълняват отговорната си работа.

Идеите за създаване на законово регламентирана структура за контраразузнаване възникват в началото на XX век. Укрепването на българската държавност и подемът на българската икономика изискват институционално обособяване на системата за сигурност.

Първият нормативен акт, който урежда съществуването на контраразузнаването, е Законът за столичната полиция, приет от XIII Обикновено Народно събрание, утвърден с Указ № 463 от 13-ти декември 1906 г. на княз Фердинанд и обнародван в брой 3 на Държавен вестник от 4-ти януари 1907 г.