Неизпълнявано досега в България произведение ще прозвучи в концерт на Камерния оркестър в Добрич

Във вечерта на английската камерна музика Маестро Арто Чифчиян отново предизвиква оркестъра с произведение, което ще прозвучи за пръв път в Добрич и страната на 9 ноември от 18:30 часа в Огледална зала „Нели Божкова“

Неизпълнявано досега в България произведение ще прозвучи в концерт на Камерния оркестър в Добрич

Слушателите ще чуят четири новелети за струнен оркестър, оп. 52 на композитора Самуел Коулридж - Тейлър. Новелета - от ит. novelletta „неголям разказ“, в музиката - музикална пиеса в свободна форма с лирично-повествователен, а понякога с драматичен характер.



Самият Самуел Коулридж – Тейлър има драматична съдба. Роден през 1875 г. в Лондон, от майка британка и баща от Сиера Леоне, Самуел е един от първите цветнокожи студенти по музика в Кралския колеж в Лондон. Негово стихотворение се превръща в Либерийски патриотичен химн и той става Рицар на Либерийския хуманен орден за африканско изкупление. Става известен с трилогията от кантати Песента на Хиавата, по текстове на Хенри Лонгфелоу. През 1900 г.

Самуел Коулридж – Тейлър е водещ делегат на Първата Панафриканска конференция в Лондон. Като борец за правата на чернокожите, той става популярен в САЩ, където е първият цветнокож диригент на хор, изпълняващ негова музика. През 1905 г. са публикувани неговите 24 негърски мелодии, за които той казва: „Това, което Брамс направи за унгарската народна музика, Дворжак за бохемската и Григ за норвежката, аз се опитах да направя за негърските мелодии“. Четири новелети, оп. 52 са композирани през 1902 г. за струнен оркестър, тамбурин и триъгълник. Те са ранни примери за британска, лека музика.

Въпреки, че го наричат „Черният Малер”, в тези и други негови творби влиянията на Хендел, Дворжак, Брамс се появяват заедно със спонтанност, произтичаща от афро-американската народна музика.

Освен това произведение, ще бъдат изпълнени и познатите на публиката: сюита „Абделазер“ на Хенри Пърсел, Елигия на Едуард Елгар и „Симпъл симфони“ на Бенджамин Бритън.

Билети може да бъдат закупени в деня на концерта 09.11.2022 г. , в залата /от 16.30 ч./ на цена 5 лв., за пенсионери и учащи - 2 лв.

ПРОГРАМА:

Хенри Пърсел – Сюита „Абделазер”

Едуард Елгар – Елегия, оп. 58

Бенджамин Бритън  – „Симпъл симфони”

Самуел Коулридж - Тейлър  – 4 новелети за струнен оркестър, оп. 52