20 хиляди украински бежанци ще бъдат преместени в държавни бази

Удължават програмата за подпомагане на украински бежанци. Добрич Онлайн разговаря с трима хотелиери в региона относно украинците, настанени при тях

20 хиляди украински бежанци ще бъдат преместени в държавни бази

Министерският съвет взема решение за удължаване на програмата за подпомагане на украинските бежанци у нас, чийто срок беше до 31 октомври. Това съобщи на брифинг министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.



Министърът информира, че украинците ще бъдат настанени в държавни бази поне до края на годината, а след това е редно парламентът да вземе трайно решение по въпроса. За хората, настанени в хотели, има 15-дневен срок, в който те да бъдат преместени в подходящи държавни бази. 

Трима хотелиери в област Добрич, които настаняват украински бежанци от самото начало на войната, разказват каква е обстановката при тях.

В село Кранево има над 2000 настанени бежанци, споделя един от хотелиерите, към момента няма яснота как ще бъдат изпращани към държавните бази, нито кой ще плати тези допълнителни дни престой. По думите на собственика на хотела, той има да получава над 200 000 лева от държавата. 

Друг хотелиер от Кранево споделя, че в момента има 670 украинци, настанени при него. Всички са с временна закрила, като по-голямата част от тях са настанени след като хотелите в Албена, Златни Пясъци и други курорти са затворили вратите си за украинците. Следствие на сериозните удари в Запорожие е имало вълна от около 200 бежанци. Хотелиерът споделя, че за цялото лято няма нито стотинка изплатена от държавата.

Хотелиер от Балчик споделя, че както тя, така и бежанците в нейния хотел са много притеснени и не знаят как да реагират. За последните дни само 2-3 стаи в хотела са освободени, но бежанците продължават да пристигат.