Остава месец до крайния срок за предаване на проекти за центъра на Добрич

Крайният срок за предаване на проекти е 30 ноември, а на 19 декември резултатите ще бъдат обявени

Остава месец до крайния срок за предаване на проекти за центъра на Добрич

Кметът на града Йордан Йорданов сподели следното във Facebook, относно Добрич и належащия въпрос с центъра:



"Няколко думи за центъра на Добрич. 

Още през 2015 година разбрахме, че качеството на ремонта на централната пешеходна зона е заложена бомба със закъснител. Подавахме сигнали, но не е в нашите правомощия да сочим виновни. Няма и нужда. Работата трябва да се свърши. 

През 2019 година като предизборни ангажименти и управленска програма заложихме само изготвяне на Проект за центъра на Добрич. Проект с нова концепция, различен облик и разбира се акцент да е качеството. 

През 2020 година направихме допитване чрез сайта на общината за това как искате вие да изглежда пешеходната зона.

През 2022 година направихме обстойно проучване състоянието на центъра – геодезия, въздушни снимки, геология, експертна оценка на дълготрайната растителност, историческа справка. На база на всичко това обявихме международен конкурс за 124 дка пешеходна зона. Осигурихме финансиране за първия етап от ремонта – 44 дка. 

Какво следва:

До края на ноември тече процедурата по кандидатстване. Проектите са анонимни, защото избираме ПРОЕКТ, а не проектант. 

На 19 декември обявяваме резултатите. Пред журналисти ще отворим пликовете и едва тогава ще видими кои са авторите на първите три проекта.

И верни на нашия принцип да сме открити към вас – ще се допитаме до вашето мнение, кой от трите проекта е най-приложим за реалността в  Добрич. 

Работим за това ремонтът на центъра да започне в началото на 2023 година. И не, няма да бързаме да го завършим преди изборите, защото и след тях оставаме да живеем в този град".