7 „зелени сигнала” в РИОСВ от добричко през ноември

Пет от тях са за незаконен лов, но само в един от случаите е констатирано нарушение.

7 „зелени сигнала” в РИОСВ от добричко през ноември

Седем сигнала са постъпили през ноември м.г. на зеления телефон на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна от Добричка област. Един от тях е постъпил на електронната поща на ведомството. Общият брой на „зелените сигнали” за месеца е 18, като 3 са подадени по електронен път.



Бдителни граждани са сигнализирали инспекцията за запалено стърнище в землището на село Карапелит, на 3-ти ноември 2011г. Извършена е проверка. Установен е нарушителят и му е съставен акт по Закона за опазване на околната среда.


На 14-ти ноември постъпва сигнал, че в Дуранкулашко езеро ловува незаконно авджийска дружинка от Ваклино. При извършената проверка в района на Дуранкулашко езеро, не са констатирани нарушения.


Пет дни след това постъпва друг сигнал за незаконен отстрел, а именно, че в района на Дуранкулак – „Орлово блато” се ловува. При извършената проверка в резервата не е констатирано наличие на ловци около езерото.

Следващите две сигнала са в два последователни дни – 21-ви и 22-ри ноември. И двата са за чуващи се изстрели от ловна пушка в  Шабла, района на Езерецко блато в не ловен ден. Извършена е проверка в района на Езерецко перило, но не са установени нарушители.

Петият сигнал за незаконен лов е постъпил в инспекцията на 26-ти ноември. Според него, на 380 м. от Шабла, северно от рибарското селище между  Езерец и Крапец се извършва лов на летящ дивеч. При проверката се установи, че се извършва лов в тъмната част на денонощието при невъзможност да се определи видовия състав на обекта за обстрел, пише в протокола на РИОСВ – Варна.

Сигналът, постъпил по електронен път е за замърсяване на река Батова с миещи препарати от „Добруджански хляб”. Писмото е изпратено в края на ноември, а проверка е назначена през декември. Предстои да бъдат публикувани резултатите.