Момчил Петков е на 9-то място в Световното първенство по шахмат до 20 години

Преди дни Момчил се прибра от Световното първенство по шахмат до 20 години, провело се в Италия. Той споделя пред Добрич Онлайн неговите резултати, впечатления и планове занапред

Момчил Петков е на 9-то място в Световното първенство по шахмат до 20 години

Как беше в Италия?



Доста добре. Доволен съм от представянето си. Разбира се, можеше и по-добре, но бих казал, че конкуренцията беше голяма, имайки предвид, че първите 5 в класирането са с еднакъв брой точки и допълнителните показатели решиха какво ще е класирането накрая. Аз завърших със 7 1/2 точки, като деля 6-то и 11-то място, но по допълнители показатели съм 9-ти.

Имаше ли напрежение в първенството?

Разбира се, всеки се опитва да се класира колкото може по-добре на такова състезание. Може би има леко напрежение, но всъщност бих казал, че в началото на турнира започнах с 4 от 5 точки, което беше горе-долу добър старт, но след това точно преди почивния ден загубих важна партия и след това реших просто да не мисля за класиране, и да се опитам да играя по най-добрия начин, и може би да не съм толкова стресиран.

Покри ли очакванията, които имаше? 

Имах желание за топ 3 поне, но какво може да се направи. 

Изморително ли беше това преживяване?

Да, може да се каже, че турнирът е дълъг и към последните кръгове особено се чувства лека умора. Може би едно от нещата, за които трябва да работя по-усилено е физическа подготовка.

Сподели резултатите си

Имам 5 победи, 5 ремита и 1 загуба. 

Какво следва сега? Имаш ли планове за състезания?

Не съм решил на 100%, но съм планирал един open турнир, в който бих участвал, но не е на 100%. Все пак трябва да наваксвам и в училище.

Какво си пожелаваш за следващото Световно?

Разбира се на по-високо класиране. По-добре да не конкретизирам, защото може би така човек се поставя в напрежение. Но със сигурност се целя на по-високо. Мисля, че мога да покажа и по-добро ниво. Със сигурност имам партии в този турнир, с които не съм много доволен, но имаше и такива, в които играх доста силно.