Йордан Йорданов: Община Добрич има готовност за реализиране на проекти по новия Програмен период на ЕС

Кметът на Община Добрич Йордан Йорданов все участие на годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България.

Йордан Йорданов: Община Добрич има готовност за реализиране на проекти по новия Програмен период на ЕС

Перспективата пред общините Добрич, Шумен и Търговище, с оглед на планираното в новия програмен период разпределяне на 400 милиона лева, коментира в изказването си на годишната среща на НСОРБ в к.к. Албена кметът на Община Добрич Йордан Йорданов. За да бъдат реализирани тези средства, общините трябва да си партнират със съседни общини или бизнеса. Община Добрич има готовност за голяма част от проектите, които е планирано да бъдат реализирани чрез това европейско финансиране. Предвижда се изграждането на Индустриален парк на мястото на бившите казарми, допълнително развитие на Градския транспорт чрез закупуването на нови автобуси и електробуси, както и осигуряване, освен по Плана за възстановяване и развитие, на финансиране за саниране на обществени и многофамилни жилищни сгради. Със средствата от новия Програмен период е предвидено финансиране и за подобряване на състоянието на градската улична мрежа. „Съсредоточаваме се върху важните проекти за хората на Добрич, бизнеса и инвеститорите“, коментира Йордан Йорданов.  


Заради пандемията от Ковид-19, войната в Украйна и всички икономически последствия новият програмен период, планиран за 2021-2027 година, вероятно ще бъде удължен с поне две години. Тази година е нулева откъм европейско финансиране, затова и голяма част от общините се оплакват от огромни дефицити в бюджетите си от порядъка на около 20%.

По време на годишната среща на местните власти кметът на Община Добрич Йордан Йорданов коментира в изказването си и възможностите за трансгранично сътрудничество с Румъния. Той сподели своя опит с проекта за реконструкция на бул. „Добруджа“ и ул. „Никола Петков“, реализиран през 2019-та година с финансиране от около 2 милиона евро. „Всеки вече може да види резултата от това трансгранично сътрудничество и Община Добрич има доста добър опит как се печелят и реализират трансгранични проекти“, заяви на срещата на НСОРБ Йордан Йорданов.