Каталог на занаятите в област Добрич са подготвили от Фондация „Добруджа – История, традиции, култура“

Проект „Фестивал на занаятите в АЕМО Стария Добрич“, завършиха от Фондация „Добруджа – История, традиции, култура“. Той е финансиран от Община Добрич по Програмата за граждански инициативи в полза на местната общност за 2022 година.

Каталог на занаятите в област Добрич са подготвили от Фондация „Добруджа – История, традиции, култура“

Основната цел на проекта е чрез „Фестивала на занаятите“ да се привлече вниманието на жители и гости на Добрич към АЕМО „Стария Добрич“, да се популяризират занаятчиите от комплекса и в цялата област, както и да се насърчи опознавателния интерес към различните занаятчийски умения, свързани с регионалните традиции и да се стимулира желанието у подрастващите за придобиване на занаятчийски умения.  



В рамките на проекта е изготвен каталог на занаятите в област Добрич. Проведено е проучване, за да се събере база данни за занаятчии и творци на приложните изкуства в област Добрич. Оказва се, че единствената организация, която има актуален списък с творци, е Художествената галерия, заяви ръководителят на проекта Даниела Тодорова. По време на проучването са проведени разговори с над 100 творци в областта. Занаятите, включени в каталога, са от различни художествени направления и са 49 на брой. Засега каталогът е в дигитален вариант, подготвя се и за печат в няколко екземпляра. 

Изработва се и карта на занаятите, която все още не е завършена. 

Кулминация на проекта е проведеният на 30 септември „Фестивал на занаятите“ в АЕМО „Стария Добрич“, в който участие вземат над 40 занаятчии и представители на изкуството – тъкачество, свещолеене, грънчарство, художествена керамика, накити, книговезане, ножарство, иконопис, гайтанджийство, художествена обработка на дърво и др. По време на фестивала децата имаха възможност да изпробват своята сръчност в работилнички при различните творци. Специален гост на фестивала е Галина Дурмушлийска, която представя и своята книга „За песните на моята душа“. 

„Интересът към фестивала беше наистина огромен и това ни дава основание да мислим за следващи подобни инициативи, защото АЕМО Стария Добрич и занаятите са уникални и трябва да бъдат популяризирани“, категорични са организаторите на проекта Даниела Тодорова и Пепа Рашева. Те изразиха надеждата си и други хора и организации да се включат в организирането на такива събития в Добрич, за да се обогатява социалния и културния живот на добричлии.