Нов кувьоз, дарение от Българската Коледа, получи МБАЛ-Добрич

Кувьозът е предназначен за нуждите на Отделението по неонатология към многопрофилната болница в Добрич, което е единствено на територията на областта.

Нов кувьоз, дарение от Българската Коледа, получи МБАЛ-Добрич

Модерният и съвременен кувьоз е закупен със средства, събрани от благотворителната инициатива Българската Коледа. „Изключително сме благодарни на всички хора, които отделят средства, за да даряват“, посочи началникът на Отделението по неонатология към МБАЛ-Добрич д-р Йовка Тихонова. В кувьоза се отглеждат недоносени бебета и доносени бебета, които са със затруднени витални показатели и имат нужда от интензивно лечение. Кувьозът вече се използва усилено в отделението за най-малките пациенти. Той предоставя възможност за лечение на бебетата при подходящ температурен режим, както при дозирано подаване на кислород.




През Отделението по неонатология от началото на годината са преминали 697 бебета. Около 12-14% от тях са били недоносени, останалите са били доносени, но със затруднени витални показатели. Причината да се увеличава техният брой е в липсата при някои жени на професионално проследяване на бременността им.

Отделението по неонатология е единствено на територията на област Добрич и е оборудвано с модерна и съвременна техника. В него се приемат и всички деца, родени в МБАЛ Балчик. В отделението има 20 легла, от които 4 са за интензивно лечение, в него се извършва дихателна вентилация на новородени и родени в асфиксия и родени със затруднени витални показатели. В отделението е наличен и единствен по рода си в България кувьоз, дарение от Община Добрич, който съчетава в себе си кувьоз, термо маса и реанимационно легло.  

В момента Отделението по неонатология се нуждае от нов дихателен апарат, тъй като наличните вече са амортизирани, сподели д-р Тихонова и изрази надежда, че следващи благотворителни кампании за нуждите на МБАЛ-Добрич биха се отзовали за закупуването на такъв апарат.