Срещата между ръководството на МБАЛ-Добрич и стачния комитет ще се проведе на 26 октомври

По време на срещата трябва да се договорят условията за ефективната стачка на медицински сестри и санитари, за да се осигури нормалното функциониране на областната болница.

Срещата между ръководството на МБАЛ-Добрич и стачния комитет ще се проведе на 26 октомври

Предупредителните стачни действия с по един час на ден на медицински сестри и санитари в МБАЛ-Добрич започнаха на 14 октомври. Намерението на протестиращите беше при неизпълнение на техните искания за повишаване на основните заплати до нивото на отрасловите Колективни трудови договори, днес да преминат към ефективна стачка и да напуснат отделенията. В средата на тази седмица от стачния комитет обявиха, че ще бъде свикана арбитражна комисия, която да определи условията на ефективния протест. 


„Решение дали през арбитражна комисия или не в най-скоро време трябва да имаме, за да бъдат регламентирани тези стачни действия“, заяви директорът на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков. Той изрази надеждата си да не се стига до напускане на служители от отделенията. „Няма да позволя нарушаването на нормалната работа на болницата, която е да лекува жителите на Добрич и на региона“, категоричен е д-р Желязков. По думите му хората, имащи нужда от лечение и операции, достатъчно са пострадали през двете години на пандемия, за да се допусне отново те да бъдат неглижирани и пренебрегнати. „Условията на тази стачка, ако продължи, трябва така да бъдат договорени, че да не нарушават по никакъв начин нормалната работа на МБАЛ-Добрич. Болницата е необходима и тя ще продължи да бъде максимално ефективна“, заяви д-р Георги Желязков. 

„Крайният изход на тези преговори зависи от волята на стачкуващите, от възможностите на болницата, а и от Парламента, който може да приеме закони, които да променят тези отношения“, посочи д-р Любомир Божков, председател на КТ „Подкрепа“ към МБАЛ-Добрич. 

Припомняме, че на 7 октомври тази година петчленен състав на Върховния административен съд потвърди спирането на разпоредбите в Националния рамков договор, които задължаваха болниците да повишат заплатите на персонала си до нивата на Колективния трудов договор. В решението е записано, че болниците, които не искат или не могат, не са длъжни да повишат възнагражденията до нивата от 2 000 лв. за лекари, 1 500 лв. за медицински сестри и 910 лв. за санитар и няма да бъдат санкционирани от НЗОК.