Славеят на Добруджа Калинка Вълчева с юбилеен концерт


80 години житейски път и 60 години творческа дейност ще събере Калинка Вълчева в един концерт. Добруджанският славей ще изпълни залата на Младежки център – Добрич с вълшебния глас и изпълненията на много автентични и авторски песни.

Славеят на Добруджа Калинка Вълчева с юбилеен концерт

Започнала е като самодеец в Читалището на родното си село Сърнец, участвала  в академично-културни бригади, тя си спомня как са ходили в различни села , за да пеят по сеитба и жътва.



След това става част от Читалище „Димитър Дончев“ в гр. Тервел.

Първата си голяма награда получава през 1960г. в Първия добруджански събор. Следват още много награди – през 64-та във Втория републикански фестивал на художествената самодейност в град София с песента „Посъбра Стоян дружина“ и през 68- ма на Световен фолклорен фестивал.


Една от последните награди , с които е удостоена е за изключителен принос за развитието на българския фолклор е Кристално огърлие от Съюза на българските музикални и танцови дейци.

По повод нейния юбилей в град Тервел е направена специална изложба, на която могат да се видят голяма част от наградите, дискове с нейна музика, плакати от концерти и други документи, описващи творческия и път.

Калинка Вълчева определя себе си като много емоционален човек. „Ако няма вълнение, няма как да има и изкуство“, казва тя, „Аз съм силно емоционална, особено на сцената.  Освен да пея, обичам да говоря с публиката, да им разказвам за песните, защото всяка една песен е една история, една добре нарисувана картина“.


Тя е силно привързана към родната Добруджа, за нея тя е  настроение. И до сега открива красотата и по време на  разходките си из житните поля и разцъфтелите слънчогледи.

„България е моята майка, Добруджа е моята земя, а Сърнец е моя свят“.

През годините е успяла да събере  от различни хора над  740 автентични фолклорни песни, които е включила в специален диск, като от всяка от песните е изпяла по един куплет. Надява се дискът да стане част от книга, която да може да издаде през следващата година.


В своя творчески път е успяла да предаде част от магията на фолклора на много деца и младежи, да ги подкрепи, да събуди в тях искрата, за да продължи тази магия да продължи  да съществува във времето. Част от нейните възпитаници са Петя Панева, която завладя журито и публиката  в „Гласът на България“, Мария Стефанова, Донко Марков, Пресияна Леонидова. Някои от тях ще бъдат и специални гости на концертите в гр. Тервел и Добрич. 

Концертът  в Добрич е организиран Община град Добрич и Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов.