Публично обсъждане за общински дълг в Балчик

Община Балчик ще направи дебат във връзка с поемане на дългосрочен банков инвестиционен кредит в размер на 2 174 812 лв. Той е обезпечен с бъдещите вземания на местната администрация - плащанията от Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие". Обсъждането, на което са поканени да присъстват всички граждани, ще се проведе на 9 януари 2012 г. от 16.00 часа в заседателната зала на Общинския съвет.

Публично обсъждане за общински дълг в Балчик

В края на януари 2010 г. община Балчик кандидатства и спечели проект за рехабилитация и благоустрояване на 5 улици и 2 паркинга в града. През юли е сключен договорът за безвъзмездна финансова помощ от 4 млн. 73 хил. лв. и 214 хил.лв. собствен принос на общината.



Значително се забавят процедурите по предварителния контрол на документациите по избор на изпълнители на дейностите по проекта. В резултат на проведените процедури за възлагане на обществени поръчки е намален размерът на безвъзмездната помощ с над 15% или на 3 млн. и 95 хил.лв., съобщават от община Балчик.

 

Анексът е подписан през септември м.г.  Досега по този проект е отпуснато само авансово плащане от милион и 83 хил.лв., а крайният срок за разплащане е 16-ти януари т.г. Общината ще осигури средства по ФЛАГ за разплащане с изпълнителите. По Закона за общинския дълг кметът кани балчиклии на публичен дебат в понеделник.