Черно море завря от риба, но...на юг. На Север все още чакат рибата да напълни мрежите

Щом има паламуд, другата риба изчезва, разказват рибарите

Черно море завря от риба, но...на юг. На Север все още чакат рибата да напълни мрежите

На Север  рибарите се връщат с полупразни мрежи. И разказват, че в момента има малко чернокоп и сафрид.  По думите им студените течения са прогонили рибата на юг. Един от опитните любители риболовци от Балчик Виктор Лучиянов ходи за риба на юг и пълни лодката с паламуд. И споделя рецепта за приготвянето му. Така приготвената риба, може да съперничи на лефера, споделя Лучиянов.




Ето и неговия начин за вкусен паламуд: След като се изчисти рибата се разрязва на две. Овкусява се със сол и черен пипер,  но само от страната на месото. Салга се в тавичка с малко зехтин и се оставя да се маринова за 5 часа. Пече се на плоча или на тиган, но задължително сух, без мазнина. Рибата се поставя с кожата към дъното. Месото на рибата обаче се полива обилно със зехтин. След като месото побелее се обръща за около 30 секунди да се запече и другата страна. Докато е още топла рибата, се овкусява с лимонов сок. И това е всичко-бързо и вкусно, допълва Лучиянов.

И ако за Лучиянов наличието на паламуд в морето е добра новина, то рибарите, за които риболовът  е начин за препитание,  не са толкова доволни. Наричат го „комбайна“, защото изяждал другата риба, която има по това време в Черно море-сафрид, чернокоп и барбун. Красимир Петров от Балчик  също е на риболов на юг, но не с лодка, а с кораб. „Последните дни вадим  около 150 килограма чернокоп и сафрид. Но  с продажбата на тези количества успяваме да си покрием само разходите“, разказва Петров.

Надежда за добър улов и на Север все пак има- в началото на ноември в мрежите да влезе чернокоп.